Het begrip directeur grootaandeelhouder wordt in de volksmond eigenlijk altijd afgekort tot DGA. Het is de directeur van een B.V. waarin hij of zij ook een groot deel of zelfs alle aandelen bezit. De DGA is de ondernemer en heeft het in de B.V. voor het zeggen, maar is tegelijkertijd ook werknemer van die B.V. Dat lijkt een rare situatie, maar omdat een B.V. een rechtspersoon is heeft de B.V. een zelfstandige status in de Nederlandse wetgeving.
Een B.V. betaalt vennootschapsbelasting over haar winst en betaalt een salaris aan haar werknemer(s). Daaronder valt dus ook de DGA. Zowel de aangifte vennootschapsbelasting als de loonadministratie verzorgt optUmaal namens haar cliënten. Verder stelt optUmaal de publicatiestukken op voor de Kamer van Koophandel.
In de huidige wetgeving is ondernemen in de B.V. vanuit puur belastingtechnisch oogpunt niet altijd even aantrekkelijk. Ondernemen in de inkomstenbelasting geeft doorgaans een lagere belastingdruk. Toch zijn er absoluut redenen om een B.V. op te richten. Het feit dat een B.V. – zoals eerder al aangestipt – een zelfstandig rechtspersoon is, biedt namelijk ook juist mogelijkheden. Met een B.V. kan bijvoorbeeld privé-aansprakelijkheid worden beperkt en ook biedt het mogelijkheden om een onderneming verkoop klaar te maken. Voor de toekomstige verkoop aan derde partijen of in het kader van bedrijfsopvolging in de familiesfeer.